Welcome
Thank you for visiting the Blei-ji.com website
We Are on a Journey Follow Us

Schoorl 31-12-2015

De 4e Kraal van De route der toevalligheden, heb ik aangebracht. Aanvankelijk wilde ik hem opdragen aan mijn moeder, maar opeens bedacht ik me, dat de personages uit de romans die ik heb geschreven mijn aandacht verdienen in de vorm van deze glasachtige, goudgele kraal.

Want voor mij zijn ze goud waard.

Allereerst omdat zij zich vaak gedurende het schrijfproces zomaar toevallig aan mij openbaren, zoals ook de gebeurtenissen die zij meemaken meestal plaatsvinden via een toevallig ingeslagen route.

Maar ook omdat ik ze gaandeweg het schrijfproces ga waarderen, of ze nou vervelend zijn of niet.

We hebben allemaal een achtergrond en een reden waarom we worden wie we zijn. Mede door mijn personages heb ik geleerd niet zo snel te oordelen.

Dat ik daarmee toch ook mijn moeder eer, staat voor mij als een paal boven water. Want zij heeft me van jongs af aan de liefde voor het lezen en schrijven bijgebracht.

Ze gaf mij prachtige kinderboeken, las sprookjes en versjes voor totdat ik dat zelf ging doen en tot op heden houd ik ervan om uit eigen werk voor te dragen.

Pas laat ben ik zelf proza en poëzie gaan maken – aan het ziekbed van mijn moeder die dement werd. Zij overleed 11 jaar geleden en toen mijn eerste dichtbundel uitkwam, heb ik die aan haar opgedragen.

Zij heeft altijd gezegd dat ik moest gaan schrijven, maar iets weerhield me daarvan. Onzekerheid, faalangst. Was ik wel goed genoeg?

Tot ik op een dag besloot ervoor te gaan. Het leek me erg wanneer ik omstreeks mijn 80e nóg zou denken: Had ik het nou gekund, of niet?

Er komt een dag dat mijn oeuvre gegroeid is en dat mijn werk volop gelezen wordt.

Deze 4e goudgele kraal staat voor de 4e roman die nu in de maak is. Is het toeval dat die deels gebaseerd is op de feiten uit het verleden van mijn moeder en haar ouders?

Een nieuwe Route der toevalligheden wordt hiermee op de oudste dag van 2015 ingezet…!